Playing Pitches and Sports Facilities,
Terenure College Rugby Football Club

Share on Facebook Share on Twitter

The scheme for Terenure College Rugby Football Club involved the construction of a new synthetic all-weather playing field, the re-positioning of existing grass pitches, new floodlighting to both new synthetic and re-positioned grass pitches, and an extension to changing facilities to provide segregated changing facilities for children and female players who were previously sharing changing facilities with adult male players.

The project involved a complex planning process on a very restricted site in a residential area, with an ecologically sensitive curtilage of adjacent lakes and woodlands demanding bespoke light management and civil engineering solutions.  Meticulous planning of the on site construction stage was required to ensure the facility was successfully delivered in the short summer break between consecutive rugby playing seasons.

Cullen Payne Architects acted as both Architects and Project Managers for the project, engaging with the Client at project inception and led the research phases to produce the project technical brief and feasibility studies, around which club fundraising efforts were organised.

Client ambitions for state of the art playing facilities, coupled with the restrictions of the adjacent residential area on floodlighting design and the unique drainage and attenuation challenges presented by the adjacent lake, required an entirely bespoke and carefully calibrated design.  The IRB Regulation 22 Compliant premium long pile monofilament, rubber filled synthetic multisport surface was designed and independently laboratory tested to both the ‘IRB Artificial Rugby Turf Performance Specification’ and ‘GAA Performance and Construction Standards for Synthetic Turf Pitches’ and is suitable for both training and competitive matches.

A sensitive approach to floodlighting adjacent a residential area required the use of predictive light modelling design tools to identify options for reduction and mitigation of potential light pollution from the site.  This predictive light modelling process along with utilisation of high quality light optics allowed the optimum placement of luminaires and the angles at which each light was commissioned to limit any light spill from the site.