Dublin Port Precinct

Share on Facebook Share on Twitter

The aim of the project is to redefine and reconfigure the relationship of the site and the building with the public realm of Dublin.

A study of the wider context of the site, specifically the dock, the sea and the coastal landscape, has revealed certain forms and elements as having a relevance to the site. The vibrant colours of the containers that come and go from the port, and the concepts of travel, of journey and of movement are characteristic of the place. Patterns of waves or ripples mark its edges.

The concept of an edge in flux, expressed through free-flowing patterns, connects the site with its genius loci or ‘sense of place’ more strongly than the existing parkland, while preserving its modernist spirit.  Creating a stronger sense of place also makes the site more inviting for the general public, workers and tenants alike.

The wave and ripple forms are expressed as a series of curvilinear patterns across the site, using a variety of materials to achieve both continuity and variety. In hard landscaped areas, coloured asphalt is laid in bright colours to reflect the colour of the surrounding docks; while in the soft landscaped areas, the existing grass is replaced by ripples of groundcover herbs, perennials and stone to create texture and to minimise maintenance. Throughout both areas, paths follow flowing lines as well and use recycled materials.